Σπουδαία ανακάλυψη: Βρήκαν σε ομαδικό τάφο 45 εγκεφάλους θυμάτων και μια καλά διατηρημένη καρδιά

Μια σπουδαία ανακάλυψη πραγματοποιησαν Ισπανοί ιατροδικαστές σε τάφο με θύματα του ισπανικού εμφυλίου.

Μια σπουδαία ανακάλυψη πραγματοποιησαν Ισπανοί ιατροδικαστές σε τάφο με θύματα του ισπανικού εμφυλίου.
Ο ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος Φερνάνδο Σερούλια, που από το 2010 διεξάγει έρευνες σε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους θυμάτων του Φρανκισμού στην Λα Πεδράχα ο όρος του Μπούργος, ανακάλυψε πως μέσα στον σωρό των οστών των δολοφονημένων δημοκρατικών, 45 εγκέφαλοι εξακολουθούσαν να διατηρούνται σε ανεξήγητα καλή κατάσταση, και το κυριώτερο εύρημα, διασωζόταν και μία καρδιά, που είχε πάψει να κτυπά από το μακρινό κι οδυνηρό έτος του 1936.
«Όταν έφθασα στην τάφρο έμεινα εμβρόντητος. Ασκώ την ιατροδικαστική επί 30 χρόνια και ποτέ στη ζωή μου δεν είδα κάτι παρόμοιο», εκμυστηρεύεται στην εφημερίδα o Φερνάνδο Σερούλια, που εργάζεται στο Ίδρυμα Ιατροδικαστικής της Γαλικίας. Σε εκείνον τον μαζικό τάφο, οι εθνικιστές κι ακροδεξιοί πραξικοπηματίες από τον Ιούλιο ίσαμε τον Νοέμβριο του 1936 στοίβαζαν στα κρυφά συνολικά 104 πτώματα εκτελεσμένων. Κι άλλα 36 ανακαλύφθηκαν σε γειτονική τάφρο. Τα θύματα ήσαν δημοκρατικοί που είχαν συλΛάβει οι Φρανκιστές από τα γειτονικά χωριά της Μπριβιέσα, Μιράνδα ντελ Έβρο και Σαν Ντομίνγο ντε λα Καλθάδα. Οι ‘γλαυκοχίτωνες’ τους συνελάμβαναν, συχνά εν μεση οδώ, τους οδηγούσαν στα κρυφά κολαστήρια (cascas) και κάποια μέρα τους φόρτωναν στα καμιόνια προς το βουνό, όπου κι εκτελούνταν και συχνά τους δινόταν κι η χαριστική βολή στο κεφάλι.

Μετά 80 χρόνια, 45 εγκέφαλοι και μία καρδιά από τους εκτελεσμένους, διατηρούνται ανεξήγητα σε καλή κατάσταση για να καταμαρτυρήσουν τις φρικαλεότητες, στις οποίες, φευ, οδηγεί ένας εμφύλιος. «Μεταξύ τους υπάρχουν και δύο εγκέφαλοι όπου υπάρχει ακόμη η βολίδα από τη σφαίρα της χαριστικής βολής», τονίζει στην El Paìs κι ο ιατροδικαστής Φρανθίσκο Ετσεβερία, προσθέτοντας «είναι οι μοναδικές γνωστές περιπτώσεις».
Ο λόγος που διατηρήθηκαν τα όργανα τούτα σε καλή κατάσταση έχει επιστημονική εξήγηση: όπως τονίζει ο Σερούλια, ο τάφος είχε σκαφθεί σε αργιλώδες, εξαιρετικά υδατοστεγές κι οξύτατο έδαφος. Εκείνο τα καλοκαίρι του ’36 (ειμαρμένα;) ήταν ιδιαίτερα κρύο και βροχερό. Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν εκτελεσθεί με μία σφαίρα στον αυχένα, επιτρέποντας έτσι στο νερό της βροχής να εισέλθει στην κρανιακή κοιλότητα. Το νερό έχει την ιδιότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων που δημιουργούν σήψη κι οι λιπαροί εγκέφαλοι σαπωνοποιήθηκαν, προσθέτει ο Σερούλια που έχει δημοσιεύσει τα ευρήματά του στην έγκυρη περιοδική έκδοση Science and Justice.

Οι εγκέφαλοι αυτοί, που σήμερα συντηρούνται στα ψυγεία του Νοσοκομείου του Βερίν, είναι η μεγαλύτερη γνωστή συλλογή σαπωνοποιημένων εγκεφάλων. Το μέγεθός τους είναι το ένα έκτο της κανονικής διάπλασης ενός εγκεφάλου, που εν ζωή ζυγίζει ενάμιση κιλό, ενώ τώρα έχουν το μέγεθος ενός μήλου. Ωστόσο, ο κύριος της διατηρημένης καρδιάς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος είναι….

Ο Ραφαέλ Μαρτίνεθ Μόρο, εργολάβος δημοσίων έργων, όπως πέτρινες γέφυρες, ήταν ένας από τους εκτελεσμένους και θαμμένους στην Λα Πεδράχα. Τον εκτέλεσαν στις 3 Οκτωβρίου 1936 και το μοναδικό του έγκλημα ήταν πως είχε εκλεγεί πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Ομίλου της Μπριβιέσκα, ένα χωριό που τότε αριθμούσε 3.500 κατοίκους. Η δική του είναι μία από τις μόλις 15 σορούς που έως τώρα έχει γίνει κατορθωτό να της αποδώσουν όνομα κι επώνυμο, χάρις στο διασωθέν DNA. Ο γιός του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ ήταν μόλις 14 ετών όταν σκοτώσαν τον πατέρα του και 90 όταν ανέσυραν τη σορό του μαζύ με δεκάδες άλλες.



«Είναι αναξιοπρεπές να σου λέει κάποιος πως πρέπει να ξεχάσεις ότι σου σκότωσαν τον πατέρα, όπως μας πρότεινε ο (Ισπανός πρωθυπουργός) Μαριάνο Ραχόι, τονίζει στην εφημερίδα ο Μιγέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μοβίγια, εγγονός του Μαρτίνεθ Μόρα κι εκπρόσωπος του Ομίλου Συγγενών Εκτελεσθέντων στα όρη Πεδράχα.

Ο ίδιος θυμάται πως οι ερευνητές λίγο λίγο ανέσυραν από τον ομαδικό τάφο προσωπικά αντικείμενα ανακατεμμένα με διάσπαρτα κόκκαλα: χρυσά δόντια, γυαλιά, σακκάκια, κάποια πορτοφόλια» «Κι αίφνης εμφανίσθηκε ο πρώτος εγκέφαλος. Αυτές ήσαν συγκινήσεις πολύ συγκλονιστικές για όλους τους συγγενείς που βρισκόμασταν εκεί», αφηγείται.

Ο Σερούλια υπενθυμίζει πως ο εισηγητής του ΟΗΕ Πάβλο ντε Γκριέφ είχε προτρέψει τον Ραχόι να καταργήσει τον Νόμο περί Αμνηστίας του 1977 και να επιτρέψει την έναρξη ερευνών για την απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα επί Φρανκισμού. Οι εγκέφαλοι της Λα Πεδράχα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως αδιάσειστο τεκμήριο….

«Οι δολοφόνοι ήθελαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης τα θύματά τους, αλλά δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις ιδέες του. Ούτε καν τους εγκεφάλους τους», αποφαίνεται ο Σερούλια.

«Και στο τέρμα ενός ωκεανού από αγιάτρευτα κόκκαλα, η καρδιά σου κι η δική μου θα ναυαγήσουν», έγραφε ο τραγικά ηρωϊκός, μα πάντοτε λυρικός ακόμη και στις δυσκολίες, Ισπανός ποιητής Μιγέλ Ερνάντεθ στη γυναίκα του από τα χαρακώματα του Εμφυλίου Πολεμου, χωρίς να μπορούσε τότε να μαντέψει πως η πραγματικότητα έμελλε να επαληθεύσει την ποιητική αδεία…

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικά Ανέκδοτα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ Άποψη Αστεία ΓΕΓΟΝΟΤΑ Διάφορα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ελλάδα ΕΠΙΣΤΉΜΗ εφημερίδες ΖΩΔΙΑ ΗΟΤ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΟΣΜΟΣ μαγειρική Μουσική Οικονομία Παράξενα Περιβάλλον ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΟΚ Συνταγές Σχέσεις Τεχνολογία ΥΓΕΙΑ Auto-Moto LIFESTYLE MEDIA TV
false
ltr
item
Gegonota.eu: Σπουδαία ανακάλυψη: Βρήκαν σε ομαδικό τάφο 45 εγκεφάλους θυμάτων και μια καλά διατηρημένη καρδιά
Σπουδαία ανακάλυψη: Βρήκαν σε ομαδικό τάφο 45 εγκεφάλους θυμάτων και μια καλά διατηρημένη καρδιά
https://3.bp.blogspot.com/-tx1dKS0l9oM/V8AopK1zdhI/AAAAAAACsok/HXCRrTebrWAqU4wENnQmIVK1pLyzQefDgCLcB/s640/7bfa638382ec9e60a099b5bd65ea62ae.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-tx1dKS0l9oM/V8AopK1zdhI/AAAAAAACsok/HXCRrTebrWAqU4wENnQmIVK1pLyzQefDgCLcB/s72-c/7bfa638382ec9e60a099b5bd65ea62ae.jpg
Gegonota.eu
http://www.gegonota.eu/2016/08/45_26.html
http://www.gegonota.eu/
http://www.gegonota.eu/
http://www.gegonota.eu/2016/08/45_26.html
true
7832213978187005671
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy