Τι είναι τα ιατρικά τεστ που περνάει ένας παίκτης προτού πάρει μεταγραφή

Το ακούμε συνέχεια κατά την διαδικασία μεταγραφής ενός αθλητή από έναν σύλλογο σε κάποιον άλλο.

Το ακούμε συνέχεια κατά την διαδικασία μεταγραφής ενός αθλητή από έναν σύλλογο σε κάποιον άλλο.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι κάποιος ποδοσφαιριστής “κόπηκε” στα ιατρικά (σ.σ. τεστ) ή ότι “περνάει τα ιατρικά και υπογράφει”. Αυτό δείχνει και το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ιατρικά τεστ, αφού ακόμα και όλες οι λεπτομέρειες για την μεταγραφή να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, αν οι γιατροί δεν "δώσουν το ΟΚ", η μεταγραφή δεν ολοκληρώνεται.

Ολόκληρες καριέρες έχουν καταστραφεί, επειδή μαθεύτηκε στα ΜΜΕ ότι κάποιος παίκτης “δεν πέρασε τα ιατρικά”, ή επειδή ο ίδιος και η ομάδα πήραν ρίσκο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα ιατρικά τεστ είχαν δείξει κάποιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν κάποια ενιαία καθιερωμένα ιατρικά τεστ. Κάθε ομάδα έχει τον δικό της τρόπο να κάνει τα πράγματα. Μπορεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε ένα σύλλογο να απαιτούν διήμερα ιατρικά τεστ, αλλά, αν υπάρχει πίεση χρόνου για το “κλείσιμο” της μεταγραφής, τότε οι διαδικασίες ελαφρύνουν. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο ρόλος της ομάδας φυσιοθεραπευτών, του επικεφαλής γιατρού και των γυμναστών της ομάδας είναι να παρέχουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν στην διοίκηση του συλλόγου, προκειμένου εκείνη να πάρει την τελική απόφαση.

Δέουσα επιμέλεια (due diligence)

Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που οι περισσότεροι ιατρικές εξετάσεις περιέχουν. Ένας έλεγχος υγείας για τυχόν προβλήματα στην καρδιά είναι ένα από αυτά. Οι παίκτες μέχρι την ηλικία των 24 ετών θα πρέπει ιδανικά να κάνουν ετήσιους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά. Η χρονική στιγμή της μεταγραφής επηρεάζει τα πράγματα πάρα πολύ. Για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, η ομάδα αναζητάει συνήθως παίκτες, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να μπουν σε φουλ ρυθμούς αγώνων και προπονήσεων.

Είναι σπάνιο να δείτε μια ομάδα να υπογράφει παίκτη με προϋπάρχοντα τραυματισμό τον Ιανουάριο. Ο σύλλογος θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του ιατρικούς ελέγχους καταλληλότητας για να το εξασφαλίσει αυτό. Ορισμένοι σύλλογοι περιλαμβάνουν ακόμα και τεστ όρασης, ακοής και οδοντιατρικών ελέγχων κατά τη διάρκεια των ιατρικών τεστ.

Αξιολόγηση του ρίσκου (Risk assessment)

Η σκελετική ικανότητα κινητικότητας του παίκτη (αρθρώσεις, σημαντικοί μυς και τυχόν αδύνατα σημεία στην φυσική κατάσταση) αξιολογούνται πάντα. Σημαντικός είναι ο έλεγχος της πυέλου, καθώς παίζει βασικό ρόλο για την κινητικότητα τόσο του άνω μέρους, όσο και του κάτω μέρους του σώματος και αποτελεί δείκτη δύναμης και πρόληψης τραυματισμών. Η θέση στην οποία αγωνίζεται ο παίκτης επηρεάζει επίσης τα ιατρικά τεστ σε μεγάλο βαθμό. Οι τερματοφύλακες, για παράδειγμα, θα περάσουν από εξειδικευμένα τεστ στους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς και, φυσικά, τα χέρια. Γενικά, οποιοδήποτε σημείο-κλειδί στο σώμα του παίκτη χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τότε γίνονται και μαγνητικές τομογραφίες για μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.

Οι παίκτες μπορεί να αποτύχουν στα ιατρικά τεστ για διάφορους λόγους. Μερικές φορές οι ιθύνοντες του συλλόγου βλέπουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και εκτιμούν ότι ο παίκτης ίσως να μην μπορέσει να αντέξει έναν μεγάλο αριθμό αγώνων στο πρωτάθλημα αυτήν τη στιγμή. Έτσι, επιλέγουν να μην πάρουν το ρίσκο της μεταγραφής. Αλλά δεν τελειώνουν όλα εκεί. Το ιατρικό team της ομάδας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον παίκτη και τους εκπροσώπους του, ώστε να τους βοηθήσει. Σε τελική ανάλυση, οι αγωνιστικές ανάγκες ενός συλλόγου, η δύναμη της ομάδας και ο χρόνος που ο παίκτης θα χρειαστεί μέχρι να μπει σε φουλ ρυθμούς, ή να ξεπεράσει έναν τραυματισμό, θα υπαγορεύσουν την πορεία μιας μεταγραφής. Έτσι, ενώ δεν θα μπορέσει να υπογράψει σε έναν σύλλογο, θα μπορούσε να περάσει τα ιατρικά τεστ κάποιου άλλου συλλόγου.

Τα βασικά που περιλαμβάνουν όλα τα ιατρικά τεστ

Τεστ 1 – Καρδιά: Περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, εξέταση δια της ακοής και ερωτηματολόγιο με το ιστορικό της υγείας της καρδιάς. Συνήθως ακολουθούνται αυτά από εξετάσεις αίματος και ούρων για την ανίχνευση πρωτεϊνών, ή κετονών, που υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, ή και για ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών.

Τεστ 2 - Μυοσκελετική σταθερότητα: Οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας θα εξετάσουν σχολαστικά τα δυνατά και αδύνατα σημεία, όπως η χαμηλή οσφυϊκή (πλάτη) και η πυελική περιοχή, περιοχές από όπου ξεκινούν πολλές φορές προβλήματα τραυματισμών στους οπίσθιους μηριαίους και τους προσαγωγούς του αθλητή. Μπορεί επίσης να ελέγξουν για τυχόν ελαττώματα στην λειτουργία, ή το σφίξιμο των μυών κατά την εκτέλεση απλών κινήσεων, χρησιμοποιώντας ασκήσεις, όπως βυθίσματα, επιτόπια άλματα και βαθιά καθίσματα.

Τεστ 3 - Ισοκινητικά θέματα: Εστιάζοντας στους μυς (όπως ο τετρακέφαλος και ο οπίσθιος μηριαίος) και τις κινήσεις, οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να βρουν αναλογίες μεταξύ δύο μυϊκών ομάδων, που συνεργάζονται σε μια κίνηση, και να εντοπίσουν τυχόν αδυναμίες, οι οποίες “προδιαθέτουν” για τραυματισμό, ή έχουν προκύψει μετά από τραυματισμό. Η ευκαμψία του γονάτου και οι ασκήσεις έκτασης των μυών είναι μεταξύ εκείνων των τεστ, που εφαρμόζονται, στον έλεγχο της σωματικής κινητικότητας του παίκτη.

Τεστ 4 – Τομογραφίες: Σε περίπτωση που ο παίκτης έχει γνωστό ιστορικό προβλημάτων, η ιατρική ομάδα θα έχει φροντίσει να υπάρχει εν αναμονή σε κάποιο νοσοκομείο ένας μαγνητικός τομογράφος, ή ένα μηχάνημα για υπερηχογράφημα. Οι τομογραφίες χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί η πλειονότητα των μυών και των αρθρώσεων στον ανθρώπινο σκελετό.

Τεστ 5 - Σωματικό λίπος: Οι σύλλογοι εφαρμόζουν συνήθως την τεχνολογία της Βιοηλεκτρικής Αντίστασης (Bioelectrical Impedance), ένα τεστ υπολογισμού του σωματικού λίπους, που στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα μέσα από το σώμα, για να μετρήσει τον άπαχο ιστό και το λίπος. Οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες αναμένεται να έχουν σωματικό λίπος κοντά στο 10%.

Τεστ 6 - Εργομετρικό τεστ σπριντ: Εδώ τα πράγματα είναι προφανή. Οι γυμναστές μετρούν την ταχύτητα ενός παίκτη σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Ένα αποτέλεσμα κάτω των τριών δευτερολέπτων για σπριντ 20 μέτρων είναι ο γενικός στόχος για τους πιο ταχείς παίκτες στο πρωτάθλημα.

Πηγή: iatropedia.gr

COMMENTS

Όνομα

Αθλητικά Ανέκδοτα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ Άποψη Αστεία ΓΕΓΟΝΟΤΑ Διάφορα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ελλάδα ΕΠΙΣΤΉΜΗ εφημερίδες ΖΩΔΙΑ ΗΟΤ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΟΣΜΟΣ μαγειρική Μουσική Οικονομία Παράξενα Περιβάλλον ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΟΚ Συνταγές Σχέσεις Τεχνολογία ΥΓΕΙΑ Auto-Moto LIFESTYLE MEDIA TV
false
ltr
item
Gegonota.eu: Τι είναι τα ιατρικά τεστ που περνάει ένας παίκτης προτού πάρει μεταγραφή
Τι είναι τα ιατρικά τεστ που περνάει ένας παίκτης προτού πάρει μεταγραφή
https://3.bp.blogspot.com/-CrZCmjUFyNo/V7wc-dBS8-I/AAAAAAACsVA/0Izv3xYkP3AyCO-Ldu8DHxQ-VPV8WBsxQCLcB/s640/lovren-medical_0-666x399.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-CrZCmjUFyNo/V7wc-dBS8-I/AAAAAAACsVA/0Izv3xYkP3AyCO-Ldu8DHxQ-VPV8WBsxQCLcB/s72-c/lovren-medical_0-666x399.jpg
Gegonota.eu
http://www.gegonota.eu/2016/08/blog-post_699.html
http://www.gegonota.eu/
http://www.gegonota.eu/
http://www.gegonota.eu/2016/08/blog-post_699.html
true
7832213978187005671
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy